Aprofitant les vacances varem visitar el taller d'Organeria Acitores, a Torquemada, Palència.
Taller d'Organeria Acitores
Al capdavant de l'empresa hi ha en Frederico Acitores i la seva esposa Anna. Varem concertar una visita a les instal·lacions. Però el meu veritable interès era solucionar la regulació del aire. I en Frederico Acitores, molt amablement, em va explicar el que estava fent malament.
Aquí hi ha un dibuix del sistema de regulació original A i del sistema ja modificat B.
En el primer, un cop s'assoleix la pressió que es dessitja (regulable segons els pessos que hi ha sobre la tapa de la manxa) la manxa es va inflant i inflant fins al punt que la tapa de dalt s'obrirà per deixar escapar l'excedent d'aire que ens entra de la bomba. En el cas B, un cop assolida la pressió desitjada i la manxa ja estigui suficientment plena es talla la entrada del aire provinent de la bomba.
Així en el primer cas es regula la sortida del aire i en el segon cas es regula l'entrada del aire.
El tirant que mourà la tapa d'entrada de l'aire es el típic tensor regulable que s'utilitza en les tanques metàliques.
Hi ha un element "fusible": La unió per la seva part superior, que no es veu en les fotografies, es mitjançant un iman. Per altra part conservo el mecanisme original pel cas que, si tot fallés, l'aire trovés una sortida.
No en sé prou per fer cap afirmació amb seguretat. L'Albert Blancafort, organer de Montserrat, em va avisar que no era tant sencill aconseguir un aire a pressió constant en tots els casos. Només puc dir que em sembla que així va millor. I, pel que veig, normalment els orgues porten més d'un mecanisme per regular i estabilitzar la pressió del aire.
Proveu vosaltres mateixos. No copieu!
He substituït la turbina d'inflar castells de fira per una altre més "industrial", també reciclada.
La construcció dels tubs de fusta segueix avançant...
cuanta madera se necesito para construir un tubo de madera y como cuanta para construir 3 octabas
ResponElimina